Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Förankrad i med och motvind – Syfte

”- en plats där lokalsamhälle och vindparker möts i Gävleborgs län”.
Vi tror på landsbygdernas möjlighet att skapa de bästa förutsättningarna bara chansen ges, och har därför skapat projektet ”Förankrad i med och motvind” för att kunna finnas på plats där vindkraftsetableringar diskuteras- utan att ta ställning.

 

 

Bakgrunden är att vindkraften blir mer och mer aktuell för våra bygder i Hälsingland och Gästrikland.

Motstående intressen, miljö och klimatpåverkan, arbetstillfällen, uttag av naturresurser, olika åsikter och många olika aktörer gör det svårt för enskilda boende och föreningar att hänga med och ha delaktighet på riktigt. Till detta läggs att även beslutsfattare och politiker ställs inför svåra avvägningar och påtryckningar, samtidigt som vindprojektörer önskar mer lokalkännedom om områden som synes möjliga.

Huvudmålet med projektet är att berörda bygder ska ha så mycket fakta och delaktighet som möjligt i det som berör närmiljön, men också att innevånarnas åsikter och upplevelser ska föras vidare för att göra hela landets utvinning av naturresurser bättre.

Varför gör vi det här arbetet?  Vi har sett att naturresursuttag historiskt har påverkat lokalsamhället i landsbygder på olika sätt. I närtid har vi sett en stark våg av energiutbyggnad i form av bland annat vindkraftutbyggnad, särskilt i vårt län.

Intressekonflikterna har med detta har ökat, liksom debatten om markanvändning, energitillgång, naturvärden, människors påverkan och återbäring av resurser till lokalsamhället.

För att våra medlemmar och bygder inte ska vara ensamma i detta har vi startat ett tidigare samt detta projekt kring lokal delaktighet och dialog.

Om projektet ”Förankrad i med och motvind”

Namnet syftar till att just vindkraften har starka åsikter för och emot som behöver lyftas och diskuteras.

Som projektpartners finns Högskolan i Gävle för att utvärdera dialogmetoden, Länsstyrelsen i Gävleborg för att främja kommunernas samtal sinsemellan om energifrågan och etableringar i gränstrakter, Ljusdals Kommun för att utveckla dialogformer i planarbete och etableringsbeslut samt riksorganisationen Hela Sverige ska leva för att samla och sprida kunskap om lokalsamhällets situation, lokal delaktighet, resursuttag i landsbygd och vindkraft.

Projektet är finansierat av statens innovationsmyndighet.

Utlysningar och projekt | Vinnova