Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

”Framsynt och klokt i Skara”

 

Det är mycket klokt och framsynt av Skaras nya kommunledning att ta initiativ för att aktivt stärka samarbetet med det lokala civilsamhället.

Skaraborgs läns Tidning publiceras idag en insändare från Per Gustafsson i egenskap av ordförande för Hela Sverige ska leva Skaraborg:

Läs artikeln på Sklt hemsida

Framsynt och klokt i Skara

Skara kommun har nyligen meddelat att kommunen kommer att genomföra nulägesdialoger med föreningsliv och medborgare i och kring kommunens mindre tätorter; Axvall, Ardala, Varnhem och Eggby.

Syftet är att stärka orterna och skapa förutsättningar för tillväxt. Kommunen konstaterar att småorter och landsbygd är viktiga för kommunens attraktivitet. Först ut på plan är nu möten med den nybildade Axvallsalliansen.

Det är mycket klokt och framsynt av Skaras nya kommunledning att ta initiativ för att aktivt stärka samarbetet med det lokala civilsamhället.

Den politiska ledningen, med kommunalrådet Gunilla Druve Jansson (C) och Per-Åke Pettersson (S) i spetsen, har markerat att de konstruktivt vill utveckla Skara kommun under mottot ”Tillsammans för ett bättre Skara”. Det är välgörande för Skara att de sex partier (S, C, MP, L, KD och V) som bildar en bastant majoritet i kommunen, vill skapa en konstruktiv väg för att utveckla hela kommunen.

Jag vet att jag talar för väldigt många skarabor, när jag hoppas de når framgång i detta arbete. Skara kommun behöver mer av samsyn och gemensamma tag.

I december uppmanade organisationen Hela Sverige ska leva alla Skaraborgs kommuner att utveckla bra relationer med föreningsliv, byalag och lokala samhällsföreningar. Det är glädjande att Skara kommun, i likhet med flera andra kommuner, tar denna uppmaning på allvar.

För i varje kommun finns det många medborgare som vill ta ansvar och utveckla sin hemort. Många gör det genom politiska partier. Andra gör det genom engagemang i lokala utvecklingsgrupper, byalag och föreningar. Drivkraften för dessa är att skapa en så bra framtid som möjligt för invånarna i sin by, sin tätort eller sin stadsdel.

Många aktiva och engagerade medborgare är grunden i en levande demokrati. Det är alla vardagliga möten, i t ex föreningar och studiecirklar, som utvecklar demokratin. Därför är ett rikt föreningsliv av mycket stor betydelse i varje kommun.

Lycka till med det arbetet; Skara kommun!

Per Gustafsson, Skara
ordförande för Hela Sverige ska leva Skaraborg