Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Våra utmärkelser i Skaraborg.

Varje år delar Hela Sverige Skaraborg ut pris till ”Årets lokala grupp”.
Dessutom delas priset ”Skaraborgs Hållbarhetspris” ut. Detta delas dock inte ut varje år.
Styrelsen för Hela Sverige Skaraborg är jury för samtliga priser.

Larvs FK – Årets lokala grupp 2023

Hela Sverige Skaraborg har för 2023 utsett Larvs FK, i Vara kommun, till ”Årets lokala grupp i Skaraborg”.

Utdelningen av priset, på 5000 kronor, skedde på lördagskvällen i Tråvads föreningshus. Där hade ett 90-tal funktionärer, ledare och medlemmar i IFK Emtunga, Tråvads IF och Larvs FK samlats för gemensam fest.

Viktiga föreningar

-Finns det något härligare än när föreningar samlas till fest, och när ledare och funktionärer uppmärksammas för deras viktiga arbete, sa Per Gustafsson, ordförande för Hela Sverige Skaraborg.

-De insatser som föreningar, samlingslokaler och studieförbund gör, är viktiga i lokalsamhällen, men också avgörande för hela vårt samhälle och för en levande demokrati, sa han.

Larvs FK

Priset mottogs av Larv FK:s ordförande Johanna Boström:

-Vilken överraskning. Så roligt att få uppskattning för det vi gör i Larvs FK. Det ger inspiration att fortsätta.

Motivering för ”Årets lokala grupp”

Motiveringen för priset ”Årets lokala grupp i Skaraborg 2023” lyder:

”Larvs FK är en förening som har kärnan i idrotten och som fyller en stor social funktion i Larv med omnejd. Larvs FK deltar i kommunens trygghetsvandringar och annan lokalutveckling. Larvs FK har också ett gott samarbete med kyrkan på orten samt med omkringliggande föreningar.

Med många större evenemang under året, såsom klassfotboll, bilbingo och spökpromenad, liksom många mindre träffar och roligheter där emellan, engagerar föreningen över 100 glada funktionärer under året. På Hedensborg kan man spela fotboll, cricket, bordtennis, springa, gymma, sticka, laga mat i grupp, sjunga i kör.Många idéer finns för att utveckla verksamheten, och på Hedensborg och i Larvs FK sinar aldrig idéerna. ”

Prissumman är på 5000 kronor. Priset ”Årets lokala grupp” delas varje år ut av Hela Sverige Skaraborg.

Bildtext:
Styrelsen i Larvs FK tar emot priset ”Årets lokala grupp i Skaraborg”. Från vänster Hasse Lundmark, Patrik Jonsson, Karl Karlsson, Jesper Johansson och ordförande Johanna Boström. Till höger Hela Sverige Skaraborgs Per Gustafsson.

Läs mer om Larvs FK »

Väring-Locketorp får Hållbarhetspris – har nått 15 000 barn

Hela Sverige Skaraborg tilldelar Skaraborgs Hållbarhetspris till Väring-Locketorps hembygdsförening.

– Finns det något mer hållbart än att under många år arbeta med miljö, natur och kultur för barn, sa Karl-Johan Gustafson när priset delades ut.

På julmarknaden 2023 i Väring, utanför Skövde, passade organisationen Hela Sverige Skaraborg på att dela ut sitt Hållbarhetspris till Väring-Locketorps hembygdsförening.

Hela Sverige Skaraborgs Karl-Johan Gustafson, Töreboda, och Helena Dahlström, Tidan, delade ut priset på 2000 kronor för hembygdsföreningens arbete med Miljö – Natur och Kulturdagarna.

Tagit emot 15 000 barn

I början av 90-talet inledde föreningen ett samarbete med Värings skola. Då fick barnen guidade vandringar i bygden och fick en inblick i hur det var att leva förr i tiden. Detta pågick under några år och blev efter några år Natur- Kultur-och Miljödagar där skolor i närområdet bjöds in.

Under 27 år har föreningen tagit emot cirka 15 000 barn från förskoleklass – årskurs sex, samt vuxna som får lära sig om hur man levde förr i tiden, hur man kan jobba med miljön och hur vi ska lära oss vara rädda om vår natur. Detta arbete sker i samverkan med andra föreningar.

Fullbokat 2024

-Föreningens tankar och arbete ligger i linje med Agenda 2030. Arbetet är hållbart på många sätt. Priset går till föreningen framförallt för att föreningen lyckats hålla igång detta arbete i 27 år och varit pionjärer för miljöarbete bland barn, konstaterade Helena Dahlström.

Väring-Locketorps hembygdsförenings ordförande Bengt Friborg tog emot priset. Han berättade att föreningen redan skickat ut inbjudningar till skolorna för kommande år.

-Det blev fullt med en gång. 600 barn med vuxna kommer, sa en glad Bengt Friborg som tackade för den fina utmärkelsen.

 

Tumlebergs bygdegårdsförening är Årets lokala grupp 2022

Hela Sverige ska leva Skaraborg har utsett Tumlebergs bygdegårdsförening i Vara kommun till Årets lokala grupp år 2022.

Prissumman som är på 5000 kronor delades ut i bygdegården på lördag den 12 november:

Då hade bygdegårdsföreningen  en pubkväll med Sven-Ingvars-musik. Carina Johansson, styrelseledamot i Hela Sverige ska leva Skaraborg, överlämnade diplomet, och de 80 gästerna jublade!

-Tack för den fina utmärkelsen. Detta hade inte varit möjligt utan det stora engagemang o den positiva inställningen från invånarna i Tumleberg med omnejd, sa Anders Ebbesson, ordförande i Tumlebergs bygdegårdsförening.

Styrelsen för Hela Sverige ska leva Skaraborg motiverar priset Årets lokala grupp 2022 så här:

Tumlebergs bygdegårdsförening, i Vara kommun, visar hur en lokal förening kan vara en viktig utvecklingskraft för sin hembygd. Föreningen verkar för att invånarna tillsammans ska skapa en positiv utveckling av natur, kultur och näringsliv i Tumleberg med omnejd. Föreningen har framgångsrikt utvecklat unika besöksmål genom projektet Naturkraft Tumleberg, och på bred front lyckats dra till sig många besökare från när och fjärran.

Läs mer: Tumlebergs bygdegårdsförening »

Föreningen Ätbart får Hållbarhetspris.

Skaraborgs Hållbarhetspris tilldelas Föreningen Ätbart, Skövde.

Föreningen Ätbart startades 2019 i Skövde av ett gäng ungdomar som ser till att matsvinnet kommer till nytta på kort sikt samtidigt som de arbetar för att minska mängden matsvinn på lång sikt. Föreningens vision är att minska Sveriges matsvinn med 50 % innan år 2030.

”Ätbarts konkretiserade vision består av tre verksamhetsområden utifrån tre olika hållbarhetsperspektiv: ekonomisk, kunskapsmässig och social hållbarhet. Vi tror att samtliga tre synsätt krävs för att mänskligheten ska kunna minska matsvinnet med 50 % till 2030”, skriver föreningen Ätbart på sin hemsida.

Föreningen har till dags datum delat ut 3500 matkassar till hushåll med låg inkomststandard. Nu för man tankar, arbetssätt och samarbeten vidare ut i Skaraborg.

Föreningen har också tilldelats priset Årets Hållbarhetshjältar 2021. Prisrt delas ut vid en TV4:s gala Svenska hjältar 17 december 2021.

Se TV4 Nyhetsmorgon om Ätbart, »

Vedkonst i Gökhem prisas.

Hela Sverige ska leva Skaraborg tilldelar vedutställningen ”Världsutställningen i Gökhem” ett Innovationspris. 

Skaparna Sven Lindberg och Egon Svärd får 2 000 kronor.

-Det är mycket som ska klyvas och kapas och staplas och det var när jag för många år sedan upptäckte att en stapel kommit att likna en kyrka som idén föddes, säger en av herrarna i en lokal tidningsartikel.

Deras ved värmer inte bara på vintern utan även under tiden den ligger och torkar. Då får nyfikna besökare ta del av deras uppfinningsrikedom.

Pengarna man får in värmer även de. Alla intäkter går till barncancerfonden. Och likt Ishotellet i Jukkasjärvi byter utställningen utseende varje år

Läs om Udda resor till Vedkonst »

Retrovägen är Årets lokala grupp 2020

Retrovägen Skaraborg tilldelas priset ”Årets lokala grupp”  2020 av Hela Sverige ska leva Skaraborg.

Prissumman 5 000 kronor går till Retrovägen Skaraborg för en nätverksträff med föreningens medlemmar.

Motiveringen för priset:

Vi vill uppmärksamma ert goda jobb med att föra Skaraborg samman. I dessa tider när världen är upp och ner och hemester är ett nytt ord, är det många som vill upptäcka sin närmiljö och samtidigt få en upplevelse både för ögat och gommen.

Utmed Retrovägen får man detta samt en resa tillbaka i tiden utmed slingrande vägar i det Skaraborgska landskapet

 

Läs mer om Retrovägen »

Vill du veta hur du kan nominera pristagare?

Mejla till Hela Sverige Skaraborg om du vill ha mer information om våra två priser:

  • Årets lokala grupp.
  • Hållbarhetspriset.
Mejla här »

Hela Sveriges Riksorganisation