Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Lokalt inflytande och Civil beredskap

SV Skaraborgs Gunnel Marwen Kastenman berättar om studiematerial för ökad civil beredskap.

22 olika sätt hur lokala utvecklingsgrupper kan samarbeta med kommuner!
Hur kan lokala föreningar stärka den civila beredskapen.

Frågorna stod i centrum när Hela Sverige Skaraborg bjöd in till Inspirationskväll i Skara.

Hela Sverige Skaraborgs Inspirationskväll på torsdagskvällen fokuserade på två områden. Lokalt inflytande och samarbete med kommunerna, samt hur lokala grupper och föreningar kan bidra till en stärkt civil beredskap vid kriser.

Lokalt inflytande

Ulla Herlitz, Styrsö, informerade om en unik sammanställning av hur kommuner väljer att samarbeta med lokala utvecklingsgrupper och byalag. Rapporten har tagits fram av Hela Sverige ska leva.

-Hela 22 olika modeller presenteras i skriften, berättar Ulla Herlitz.

-Det handlar om goda exempel på hur civilsamhälle och kommun kan samverka, bygga tillit och skapa förutsättningar för hållbara och inkluderande lokalsamhällen. Fokus är på HUR man samverkar.

-Lokal demokrati är grundbulten för ett hållbart och inkluderande samhälle. Det är på den första samhällsnivån som vi har möjlighet att påverka och medverka i samhällsbygget, alltså inte enbart genom val till kommunen, regionen, nationen och EU vart fjärde år, menar hon.

Skriften kan laddas ner via länken nedan.

Civil beredskap

Efter en fikastund så tog Gunnel Marwén Kastenman över. Hon är verksamhetsledare för Studieförbundet Vuxenskolan (SV) Skaraborg.

Hon presenterade ett nytt studiematerial om lokal civil beredskap för att möta kriser. Det kan handla om allt från stormar, elavbrott, översvämningar och skogsbränder till krigssituationer.

Materialet har tagits fram av SV i samarbete med Bygdegårdarnas Riksförbund, och kan användas av alla lokala föreningar. SV har utbildat särskilda cirkelledare om man behöver det.

-Studiecirkeln ger möjlighet att under några träffar inventera resurser i lokalsamhället och diskutera hur föreningen lokalt kan stärka ortens beredskap vid kriser av olika slag, säger Gunnel Marwén Kastenman.

-Vi arbetar dessutom med ett studiematerial som handlar om samma frågor, fast på individnivå, berättar hon.

(Inspirationskväll Skaraborg genomfördes torsdag 18 januari 2024 i samarbete med SV Skaraborg)

Ladda ner rapporten Lokalt inflytande.