Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Föreningslivet behövs för levande demokrati

Det handlar om vår framtid.

Skaraborgs alla kommuner måste aktivt utveckla goda relationer med lokala utvecklingsgrupper och föreningar.
Det kräver Hela Sverige ska leva Skaraborg i ett öppet brev till Skaraborgs alla kommuner.

En levande demokrati, med många aktiva och engagerade medborgare, bygger på ett aktivt civilsamhälle med många vardagliga mötesplatser för medborgarna. Det är vid föreningsmöten och i studiecirklar som tilltron till demokratin grundläggs.

Därför är ett rikt föreningsliv med ideellt engagerade medlemmar av mycket stor betydelse i varje kommun. De utgör demokratins kärnverksamhet.

Lokala utvecklingsgrupper

-I varje kommun finns det många medborgare som vill ta ansvar och utveckla sin hemort. För många sker det genom de politiska partierna. Men det sker också i lokala utvecklingsgrupper, byalag och föreningar. Drivkraften för dessa är att skapa en så bra framtid som möjligt för invånarna i sin by, sin tätort eller sin stadsdel, säger Per Gustafsson, ordförande i Hela Sverige ska leva Skaraborg.

Öppet brev till alla kommuner

Hela Sverige ska leva Skaraborg beslöt på torsdagen att skicka ett öppet brev till kommunstyrelserna i Skaraborgs 15 kommuner.

-Kommunstyrelserna måste aktivt utveckla goda relationer med lokala utvecklingsgrupper; Involvera dem i kommunens planeringsarbete. Se till att de blir remissinstans inför beslut. Lyssna och ta hänsyn till deras åsikter om hur deras egen ort kan utvecklas på ett bra sätt, säger Per Gustafsson.

Tre krav på kommunerna

Hela Sverige ska leva Skaraborg riktar följande uppmaning till Skaraborgs kommunledningar:

• Utveckla strategier för hur kommunens lokala platsutveckling kan genomföras tillsammans med lokala företrädare i utvecklingsgrupper och föreningar.

• Träffa regelbundet företrädare för de lokala utvecklingsgrupper och föreningar som arbetar med ortsutveckling. Besök gärna grupperna på deras ”hemmaplan”.

• Prioritera generella stöd till föreningar, samlingslokaler och studieförbund i syfte att ge många medborgare möjlighet att utveckla sin hembygd. Öka de ekonomiska bidragen från kommunen. Respektera föreningslivets frihet och självständighet – undvik detaljstyrning och onödig byråkrati.

Läs det öppna brevet som 2 december 2022 skickats till kommunstyrelserna i Skaraborgs 15 kommuner.