Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Fullsatt i Axvall för att prata lokal framtid

Föreningarna bakom Axvallsalliansen har möte i Axvall för att diskutera ortens framtid, tillsammans med Skara kommun. Foto Stig Larsson
När Skara kommun bjöd in till dialog med den lokala utvecklingsgruppen ”Axvallsalliansen” i tätorten Axvall kom inte förväntade 70 personer. Det kom närmare 120 personer!
-Uppslutningen blev fantastisk, säger Stig Larsson, Axvall, som var en av arrangörerna.

Skara kommun har beslutat att genomföra utvecklande dialoger med föreningslivet i och kring kommunens mindre tätorter; Axvall, Ardala, Varnhem och Eggby.

Syftet är att stärka orterna och skapa förutsättningar för tillväxt. Kommunen konstaterar att småorter och landsbygd är viktiga för kommunens attraktivitet. Först ut på plan är var mötet som hölls torsdagen den 23 mars i Axvall. Mötet arrangerades tillsammans med den nybildade Axvallsalliansen.

Fullsatt i lokalen

Och nog ville Axvallsborna diskutera sin framtid. Arrangörerna hade planerat för 70 besökare. Men det kom närmare 120 personer, så stolar fick lyftas fram och mer kaffe bryggas.

-En fantastisk uppslutning, säger Stig Larsson.

-Tanken var att tillsammans med Skara kommun och boende i Axvall med omnejd, undersöka vad som kan skapa en bättre boendemiljö i Axvall, berättar Stig Larsson som också sitter med i Hela Sverige ska levas styrelse i Skaraborg.

-Skara kommuns politiker, från samtliga partier, och ett stort antal tjänstemän var på plats, tillägger han.

Workshops

-Under positiv anda ventilerades och konkretiserades förslag över ett brett register. Under workshopen kom mängder av bra förslag fram, säger Stig Larsson.

Under året kommer liknande träffar genomföras i kommunens övriga tätorter. I detta läge vill kommunen processa en nulägesanalys av förutsättningarna på respektive ort.

”Klokt och framsynt”

Hela Sverige ska leva Skaraborg har i veckan uppmärksammat Skara kommunlednings insats i en insändare i lokaltidningen..

-Det är mycket klokt och framsynt av Skaras nya kommunledning att ta initiativ för att aktivt stärka samarbetet med det lokala civilsamhället. Den politiska ledningen, med kommunalrådet Gunilla Druve Jansson (C) och Per-Åke Pettersson (S) i spetsen, har markerat att de konstruktivt vill utveckla Skara kommun under mottot ”Tillsammans för ett bättre Skara”. Det är välgörande för Skara att de sex partier (S, C, MP, L, KD och V) som bildar en bastant majoritet i kommunen, vill skapa en konstruktiv väg för att utveckla hela kommunen, säger Hela Sverige ska levas ordförande Per Gustafsson.

Läs hela insändaren.

Läs Hela Sverige ska levas öppna brev till Skaraborgs samtliga kommunstyrelser.