-Landsbygden har rätt till kollektivtrafik

-Västra Götalandsregionens nya trafikplan måste också inkludera människor som bor på landsbygden och i småorter. Dessutom behövs fler bussturer till mindre tätorter och en satsning på den viktiga anropsstyrda Närtrafiken.
Det menar Hela Sverige Skaraborg i ett yttrande över Västra Götalandsregionens nya strategi för kollektivtrafiken till år 2029.
Västra Götalandsregionen tar nu fram framtidens kollektivtrafikstrategi. I förslaget till nytt Trafikförsörjningsprogram läggs prioriteringar fast till år 2029. Det är ett viktigt dokument som påverkar oss alla, som bor i Västra Götaland. Hela Sverige Skaraborg har fått möjlighet att skicka in remissyttrande över planen.
-Det är bra och positivt att regionen är mån om att lyssna på åsikter från föreningsliv och civilsamhälle betonar ordförande Per Gustafsson.
Ett gott liv för alla i Västra Götaland – oavsett bostadsort – bygger på att samhället säkerställer grundläggande infrastruktur. Det innebär allt från farbara vägar till en väl utbyggd kollektivtrafik med bussar, tåg och båt som binder samman kommuner och vår region.
Mål kan styra fel
Hela Sverige Skaraborg menar att det finns ett grundproblem i förslaget till strategi. Det gäller formuleringen av övergripande mål för kollektivtrafiken. Planen utgår enbart från att det är ”marknadsandelen” för kollektivtrafiken som ska ökas – från 31 % 2023 till 35 % år 2029. Vad gäller studie- och arbetsresor är målet 49 % år 2029 (jämfört med 44 % år 2023).
-Det är vällovligt, men genom att enbart utgå från den aggregerade VGR-nivån så styr målen mest mot insatser i regionens storstadsområde, eftersom effekterna blir störst där. D v s turtätheten minskas på landsbygden och i Skaraborg, men ökas i t ex Göteborgsregionen. Måluppfyllelsen kanske kan nås på helheten, men till priset av att allt fler invånare i småorter och på landsbygden t o m får försämrad kollektivtrafik. Det kan inte vara en acceptabel effekt av planen!
-Därför måste kompletterande målformuleringar till som inkluderar människor som bor på landsbygden och i småorter. Det vore en klar fördel att de övergripande målen också knyts till var och en av kommunerna.
Särbehandlar landsbygdsbor
Hela Sverige Skaraborg reagerar också mot att regionen särbehandlar boende på landsbygden, som är beroende av anropsstyrd Närtrafik. Trots att hela planen syftar till att säkerställa arbets- och studiependling, liksom serviceresor, så motiveras landsbygdens Närtrafik av resor som ”att handla, besöka läkare eller liknande”.
-Landsbygdsbor ska inte behöva motivera sitt behov av kollektivtrafik; man har samma rätt som alla andra att ha tillgång till trafiklösningar som ger möjlighet att arbeta, studera och nå service, utan styrande pekpinnar i kollektivtrafikplanen. Det är en direkt ojämlik prioritering, menar styrelsen för Hela Sverige Skaraborg.
Prioriterade vägsträckor
-Vi vill också se högre prioritering för kollektivtrafik av följande sträckor; Vara-Skara-Götene, Vara-Falköping, Skara-Falköping samt Falköping-Hjo-Tidaholm. Nuvarande förslag innebär en nedprioritering av stora områden i Skaraborg, och innebär försämringar för landsbygd och småorter.
-Med samma motiv vill vi öka grundutbudet för busslinjer mellan tätorterna. För tätorter med 200-499 invånare, bör målet höjas till minst tre turer/dag till respektive kommuncentrum. I förslaget föreslås enbart två turer per dag. Det är viktigt för att binda ihop pendling inom kommunerna, men också mellan kommunerna, skriver Hela Sverige Skaraborg.
-Regionens kollektivtrafik måste utgå från att alla som bor och verkar i Västra Götaland ska ha möjlighet att leva ett gott liv. Det tjänar också miljö och klimat på, säger Hela Sverige Skaraborgs ordförande Per Gustafsson.
Debattartikel publicerad i:
Skaraborgs läns tidning (Sklt)