Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Läs yttrandet över Västra Götalands nya Kulturstrategi

 

Hela Sverige Skaraborg har yttrat sig över Västra Götalandsregionens (VGR) förslag till Kulturstrategi och Kulturplan för åren 2024-2027.
-Det är ett viktigt dokument för civilsamhälle och föreningsliv i Västra Götaland, konstaterar Per Gustafsson, ordförande i Hela Sverige ska leva Skaraborg.

Hela Sverige Skaraborg betonar att VGR:s strategier måste stärka en levande deltagardemokrati.

-För att möta detta måste regionens utgångspunkt vara tydlig; En levande demokrati, med aktiva och engagerade medborgare, bygger på ett vitalt civilsamhälle med många vardagliga lokala mötesplatser för medborgarna. Det är vid föreningsmöten och i studiecirklar som tilltron till demokratin grundläggs. Denna demokratisyn brukar sammanfattas som en deliberativ demokrati, eller en levande deltagardemokrati, skriver Hela Sverige Skaraborg i yttrandet och fortsätter:

-Därför är det mycket bra att strategin tydligt markerar att ”Fortsatta satsningar på civilsamhälle och föreningsliv är ett led i att stärka tilliten och värna ett demokratiskt samhälle”.

-Tydliggör att en hållbar strategi för en positiv demokratiutveckling, bygger på att stärka medborgarnas ställning, genom att aktivt stödja och vitalisera civilsamhället, där människor lokalt tillsammans kan forma sin vardag.

-Region och kommuner ska därför prioritera generellt ekonomiskt stöd till föreningar, samlingslokaler och studieförbund.

-Relationen med civilsamhälle och föreningsliv måste bygga på tillit och med respekt för föreningslivets frihet och självständighet. Region och kommuner måste dessutom undvika detaljstyrning och onödig byråkrati.

 

Läs Hela Sverige Skaraborgs yttrande: Klicka här.

Yttranden har också skickats in från Hela Sveriges länsavdelningar i Göteborgsregionen, Fyrbodal och Sjuhärad.