Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

-Våga ta strid för föreningslivet!

Föreningarna bakom Axvallsalliansen har möte i Axvall för att diskutera ortens framtid, tillsammans med Skara kommun. Foto Stig Larsson

Idag utmanas föreningsliv och studieförbund av politiska krafter som vill försvaga civilsamhället. I förlängningen hotas vår demokrati.
Det skriver Per Gustafsson och Helena Dahlström i denna debattartikel som publiceras i lokal dagspress.

Länk till tidningen Skaraborgs Allehanda 

HÄMTA debattartikeln här

Civilsamhällets myller av föreningar, studiecirklar och ideella krafter är av avgörande betydelse. Vi ser det särskilt tydligt i kristider.

När samhällen utsätts för stora påfrestningar, är grunden för att hantera dessa kriser ett vitalt och aktivt föreningsliv, med många aktiva medborgare. Vi ser det när stormar och skogsbränder drabbar bygder. Vi ser det när tiotusentals människor flytt till Sverige för att rädda sina liv, från krig och elände. Vi ser i Ukraina hur ett levande civilsamhälle är avgörande för att bistå de militära enheterna vid Rysslands angreppskrig.

Överallt är det eldsjälar i föreningar och lokala grupper som gör den stora skillnaden.

Gängkriminalitet

Detta gäller även för att möta den gängkriminalitet som drabbat Sverige.

När barn och ungdomar lockas in i kriminella miljöer, efterfrågas långsiktiga förebyggande insatser. Det handlar om välfärdstjänster som skola, vård och omsorg. Men lika viktigt är att stödja ett levande föreningsliv i förorter och samhällen, där ungdomar riskerar hamna på drift. Där skulle föreningar och studieförbund göra den stora skillnaden, med lokala eldsjälar som driver verksamhet som engagerar de boende i områden. Men hörs detta i debatten?

Civilsamhället utmanas

Nej, idag är det tvärtom så att civilsamhället och föreningslivet utmanas av politiska krafter som uppenbart vill försvaga denna viktiga sektor. Detta sker såväl på statlig som på regional och kommunal nivå. Med kortsiktiga argument motiveras kraftiga nedskärningar av stöd till föreningar och studieförbund.

Det är direkt kontraproduktivt att nuvarande regering vill slakta det statliga stödet till studieförbunden. Detta anslag är det enda statliga anslag som går direkt ut i lokal verksamhet med föreningar och grupper i varenda förort och varenda by i hela landet.

Hotar demokratin

Det riktigt allvarliga med denna politik är att den också hotar grundfundamentet i vår demokrati.

En levande demokrati bygger på ett aktivt civilsamhälle med många vardagliga mötesplatser för medborgarna. Det är vid föreningsmöten och i studiecirklar som tilltron till demokratin grundläggs. Dessa utgör demokratins kärnverksamhet.

Vi efterlyser politiker som vågar ta strid för att prioritera generella stöd till föreningar, samlingslokaler och studieförbund och som vill öka de ekonomiska bidragen från kommun, region och stat. Och som dessutom inser att detta ska göras med stor respekt, och tillit, till föreningslivets frihet och självständighet – utan detaljstyrning och onödig byråkrati.

Med ett rejält, stabilt och långsiktigt offentligt stöd, kan föreningslivet ägna kraften åt det som är riktigt viktigt för hela vårt samhälle; en verksamhet som aktiverar människor och som stärker orter.

Det stärker demokratin. Det är ett värn när kriser drabbar våra samhällen.

Per Gustafsson, Skara, ordförande verksamhetsledare Hela Sverige ska leva Skaraborg 
Helena Dahlström, Tidan, verksamhetsledare Hela Sverige ska leva Skaraborg