Styrelsen för Hela Sverige Dalarna, utser Tyngsjö bygdegårdsförening i Malung-Sälens kommun till Årets utvecklingsgrupp 2024.
Tyngsjö bygdegårdsförening har med stor klokskap och ett aldrig sinande engagemang skapat en utveckling på Malungs finnmark som få skulle trott vara möjlig för 20-30 år sedan.
Engagemanget i bygden har byggts genom öppenhet och delaktighet, gemenskap och samarbete samt ansvar för bygden.
Arbetet präglas också av en stark resultatorientering där avståndet mellan ord och handling är kort.
Malungs finnmark har under senare år genomgått en remarkabel förvandling vilket skapat en stark framtidstro som bl a visas via inflyttning av yngre familjer.
I det sammanhanget kan bygdegårdsföreningens roll inte nog poängteras!
Om Tyngsjö bygdegårdsförening
Tyngsjö bygdegårdsförening bildades av byborna 1947 med ambitionen att med ideella krafter kunna bygga en bygdegård i Tyngsjö by.
I stadgarna fastställdes att alla som bor eller äger mark eller fastighet inom det gamla geografiska området för Tyngsjö kapellag skulle kunna vara medlemmar utan medlemsavgift. Detta gäller ännu. Inom den gränsen ligger flera mindre angränsande byar såsom Andersviksberg, Avradsberg och Avradstjärn med flera. En del av Tiomilaskogen.
Ambitionen att kunna bygga en bygdegård fullföljdes 1954. Det var insamlingar, lotterier, gåvor i form av virke och hustimmer samt helt ideella arbetsinsatser.
Idag är bygdegården en av flera mycket viktiga mötesplatser med flera olika evenemang såsom möten, minnesstunder, musikkvällar med mera.
Idag bebos detta område med c:a 150 fast boende som under sommartid och större helger växer till 300-350.
Engagemanget för bygden har alltid varit starkt. Efter att skolan, förskolan och annan service förändrades eller försvann så var det en period då utarmningen växte och det fanns tomma obebodda hus.
För ungefär 15 år sedan började en positiv förändring. Man började ana nya möjligheter och man beslutade att bygga en ny mötesplats mitt i byn. Det blev en fin och mycket välbesökt plats med Midsommarstång, grillplats, informationstavla, julgran med mera.
2013 träffades även ett avtal med Malung-Sälens kommun, OX2 AB och INGKA BV om en bygdepeng från vindkraftparken vilken uppfördes av IKEA.
Bygdepengen tillfaller hela det geografiska området och administreras genom Tyngsjö bygdegårdsförening. Detta sker genom tydliga regelverk, beredningsgrupper och beslutande årsmöte. Att notera är att medlen skall gå till bygdens utveckling och inte användas löpande aktiviteter.
Inom ramen för bygdegårdens verksamhet har mängder av insatser genomförts. Man har kunnat renovera lokaler, gamla skolor, för gemensamma aktiviteter. Likaså den gamla finngården Rihimäki, renoverat den gamla stenvalvsbron från 1812, finansierat handikappanpassade fiskeplatser, startat bokcafé, satsat tid och resurser för fibersättning i bygden och mycket mera. Föreningen har även ett mycket bra samarbete med Malung-Sälens kommun, Länsstyrelsen Dalarna, Region Dalarna med flera.
Aktiviteterna i bygden är många. Det är olika möten, studiecirklar, midsommarfirande med c:a 400 deltagare, julbord, tipspromenader, höstmarknad med mera. Bygdegårdsföreningen är även delaktig i ”Kultur i Tiomilaskogen” som nu genomförts under 22 år med 7-9.000 besökare under 3 dagar i vecka 30 varje år.
Idag finns INGA obebodda hus i Tyngsjö!
2022 blev Tyngsjö bygdegårdsförening utsedd till Årets bygdeförening i Dalarna till stor glädje. I motiveringen lyfte man fram föreningens stora engagemang
Det finns ett stort gemensamt engagemang från alla i området vilket är nycklar till inspiration och mycket gemensam glädje.
Läs mer »