Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Brett motstånd mot uranbrytning

 

Efter ”Uppropet för Västgötabergen” intensifieras diskussionen om uranbrytning. På onsdagskvällen arrangerades en temakväll om frågan.
Vid mötet lovade Falköpings och Skaras kommunalråd att de båda kommunerna aktivt ska motverka alla planer på uranbrytning och söka samordna sig med Skövde och Tidaholms kommuner.

Närmare 100 personer kom på onsdagskvällen den 30 augusti till bygdegården i Häggum . Temamötet var ett folkbildar- och kunskapsmöte om riskerna med uranbrytning vid Västgötabergen.

-Det var smockfullt i bygdegården. Ett viktigt möte. Bland åhörarna fanns politikerna från flera olika partier och mängder av människor som brinner för att skydda våra västgötaberg, säger Per Gustafsson, ordförande i Hela Sverige Skaraborg.

Upprop banade väg

I samma lokal genomförde Hela Sverige ska leva Skaraborg, Naturskyddsföreningen och Häggums Hembygdsförening en presskonferens i maj 2023, där ett Upprop för Västgötabergen presenterades. 30 föreningar krävde unisont att alla planer på uranbrytning måste stoppas. Läs mer om presskonferensen i maj: klicka här.

-Där och då drogs debatten igång om hoten mot Västgötabergen och de enorma miljöskador som uranbrytning i detta Västergötlands hjärtland skulle innebär, säger Per Gustafsson.

Fyllig information

Vid temamötet på onsdagskvällen gavs fyllig information om Ranstadsverkets och uranbrytningen historia. Allt från 1950-talet då beslut om brytning tog för att säkerställa uran till ett tänkt svenskt atomvapenprogram. Veronica Nyman, Ranstad Industricentrum, berättade om hela denna historien.

Därpå informerade Ulf Eriksson, tidigare kommunalråd i Falköpings kommun, om det som hänt från 1970-talet fram till 2009. Följt av Leif Walterum, tidigare kommunalråd i Skövde kommun, som tidigare framgångsrikt samordnat kommunernas och markägarnas motståndskamp mot olika gruvföretags försök att få prospektera i området.

Avslutningsvis informerade Skara kommuns kommunalråd Gunilla Druve Jansson om hur Kommunalförbundet Skaraborg arbetar med energifrågorna och de energipolitiska utmaningar samhället står inför.

Under hösten förväntas nuvarande högerregering aktualisera förslag om att tillåta uranbrytning i Sverige. År 2018 beslöt riksdagen att förbjuda all uranbrytning. Bakom beslutet stod Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

-En vanlig missuppfattning är att det s k kommunala vetot mot uranbrytning därmed skulle vara borta. Men det gäller fortfarande och finns i gällande Miljöbalk, sa Ulf Eriksson.

-Så brytning kan inte ske utan att kommunerna godkänner det.

Tydligt besked

Vid mötet deltog flera styrelseledamöter i Hela Sverige ska leva Skaraborg. Per Gustafsson efterlyste en bredare rikspolitisk debatt om frågorna.

-I all synnerhet som två centrala makthavare är invalda i riksdagen från just Skaraborgs valkrets. Det handlar om näringsminister Ebba Busch (kd) och näringsutskottets ordförande Tobias Andersson (sd). Det är märkligt att det är så tyst bland rikspolitikerna, sa han vid mötet.

Han ville också ha besked av två närvarande kommunalråd om Falköping, Skara, Skövde och Tidaholm är beredda att tydlig agera mot planer på uranbrytning. De två var Falköpings kommunalråd Adam Johansson (m) och Skaras kommunalråd Gunilla Druve Jansson (c).

Bägge gav också besked om att de båda motsätter sig uranbrytning vid Västgötabergen och kommer att samordna berörda kommuner för att aktivt motverka planer på exploatering.

– Kan ni ta i hand på det, frågade Leif Walterum, som var kvällens moderator.

Vilket de båda kommunalråden gjorde.

Temakvällen var arrangerad av Centerpartiet i Skaraborg.