Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Hur vi stärker förtroendekapital på landsbygden

 

Hur bygger vi och stärker lokalt förtroendekapital på landsbygderna i Dalarna?

 

Vi i föreningen ”Hela Sverige Ska Leva Dalarna” har haft årskonferens i Vikarbyn ihop med bygde- och platsutvecklare från hela Dalarna. Under en dag har vi samtalat kring landsbygdsfrågor som tar sin utgångspunkt i följande faktum:

  • Att acceptera och bejaka begränsningar, där naturen INTE förhandlar med oss.
  • Vi måste axla förmågan att hantera spänningen mellan egna och gemensamma intressen.
  • Utvecklingen mot mer specialisering och koncentration har lett till ökad utarmning av landsbygderna och mindre orter.
  • Samhället är organiserat på ett sätt som inte kan bestå, vi måste hitta nya former för demokrati.

Sammantaget har dagen gett oss riktlinjer på hur Dalarnas landsbygder måste omorganiseras utifrån nya och faktiska förutsättningar som till stora delar är okänt för oss idag. Detta väcker nya frågeställningar, såsom: Hur kan vi mentalt förbereda oss på okända ting? Hur kan vi lyfta fram lokala konkreta lösningar för lokalsamhällets funktioner? Hur kan vi bejaka och stärka enskild individers kunskaper och engagemang?

Befolkningsutvecklingen ger oss tyvärr också en dyster bild av nutid och framtid. Vi blir färre i Dalarna som kommer att försörja och säkerställa samhällelig service och omsorg för allt fler i högre åldrar.

Hela Sverige Ska Leva Dalarna, med sin nyvalda styrelse, kommer nu att starta ett initiativ kring dessa frågor där vi kommer att kontakta lokala utvecklingsgrupper, kommunbyaråd, enskilda individer och folkbildningsaktörer, för att tillsammans på landsbygderna starta en bildningskampanj som tar fasta på våra viktiga överlevnadsfrågor.

Vill ni hänga med i våra samtal – kontakta Hela Sverige Dalarna – välkomna!